De Limousin is een oeroud ras dat stamt uit het westelijk deel van het franse Massif Central: De streek rond de stad limoges. Aan die streek dankt het ras ook zijn naam. Oorspronkelijk was het ras een werk-trekdier. In de 19de eeuw bereikte Charles de luobardy een opmerkelijke kwaliteitverbetering en mag daarom als grondlegger van het ras beschouwd worden. De basis van de moderne Limousin werd in de jaren 1920 gelegd en kwam rond de jaren 60 naar ons land.
De belangrijkste kenmerken van de limousin zijn de rood-bruine kleur en de witte kringen rond de ogen. Dit is een zware en brede koe met grote hoorns. Hun bekken is niet te zeer gekanteld zodat een natuurlijke bevalling mogelijk is.
De belangrijkste voeding van dit ras is gras, hooi, stro. Dit is een sober ras, ze hebben niet veel nodig buiten een weide om te grazen. Dit zorgt voor dat Limousin als bio mag verkocht worden. De eigenschappen van het vlees zijn: een prachtige rode kleur en een fijne malse vezel.